İş sağlığı ve güvenliğinde önerilerimiz var
İbrahim IŞIKLI
İş sağlığı ve güvenliğinde yeni dönem sancılı başladı. Ancak ufak tefek bazı aksaklıklar gerekçe gösterilerek neredeyse iş sağlığı ve güvenliğinin gereksiz olduğunu ileri sürenler oluyor.
Elbette ki hiçbir yenilik sıkıntı yaşanmadan gelmiyor. Mutlaka bazı sorunlar ve sıkıntılar olacak. Burada önemli olan yapıcı eleştirilerde bulunmak ve çözümleri göstermek olmalı ve her şeyden önce elini taşın altına koyarak böylesine önemli bir yasayı çıkartan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Faruk Çelik olmak üzere, aylardır büyük bir özveri ve yoğunlukla gece yarılarına kadar çalışan İSG Genel Müdürlüğü personeline teşekkür edilmelidir. Burada bizim de bazı önerilerimiz olacak, umarız ki halen Bakanlıkta yapılan görüşmelerde dikkate alınır.
OSGB””lerin yetki aldıkları adresin bulunduğu il sınırları dışında hizmet verebilmeleri için o ilde şube açmaları zorunludur. Şube açmak istediklerinde normal OSGB açmak için ne gerekiyorsa belirtilen şartları aynen sağlamaları gerekiyor. Özellikle günümüz teknik imkanları dikkate alındığında bu hükmün mutlaka esnetilmesi gerekiyor. Bir iki saat içinde diğer bir ilde hizmet vermek mümkündür.
Özellikle Tüm ülkede hizmet veren büyük şirketler, her ilde ayrı ayrı OSGB ile anlaşmak yerine, genel müdürlüğün bulunduğu ildeki tek bir OSGB ile anlaşma yapılarak diğer bütün illerdekilerde dahil olmak üzere tüm işletmelerinde aynı standartta hizmet vermek istiyor. Eğer bu öneri dikkate alınırsa herkes kazançlı çıkacak. Böylece hem hizmet satın alma imkanı olmayan diğer illerde de bu hizmet aynı standartta verilmiş, hem de şube açılarak bakanlık ve işletmeler üzerinde gereksiz bürokratik yük oluşturulmamış olacak. Hem bakanlık, hem de işletmeler kazanacak.
Yine, OSGB””ler bölgesel olarak diğer yakın illerde de hizmet verebilmelidir. Örneğin, İstanbul””da kurulu bir OSGB Kocaeli””ne, Bolu””ya, Sakarya””ya veya Bursa””ya yine Ankara””da kurulu bir OSGB Kırıkkale””ye, Çorum””a, Çankırı””ya hizmet verebilirse hem kurumsallaşır, hem kalitesi artar ve hem de hizmetin fiyatı düşer.
Yine bakanlık uzmanların gruplarını en azından bir süreliğine uygulamayabilir. Yani, eğer uzmanın tecrübesi ve yetkinliği varsa C sınıfı bile olsa, en azından bir kaç yıl süreyle A grubu olarak hizmet verebilmelidir. Yine İSG eğitimlerinde alt yapısı olan firmalarda uzaktan eğitim (e-learning) uygulamalarından da yararlanılmalıdır. Bakanlığın mutlaka İSG Genel Müdürlüğü””ne personel takviyesi yapması, uzman/işyeri hekimi başvuruların sisteme kaydedilmesi gibi bir kısım işlemleri mutlaka yerinde (İstanbul, İzmir gibi büyük illerde) verilmesi lazım. Bir işyeri hekiminin OSGB üzerinde kaydedilmesi için illa Ankara””ya gitmesine gerek olmamalı. Yine, yılda iki kere yapılan İSG Uzmanlığı sınav sayısı yılda 6 sınava çıkartılmalıdır.
***
OSGB””lerden hizmet alınabilecek
İşveren, işyerinde gerekli niteliklere sahip personel bulunmaması halinde yükümlülüklerinin tamamını veya bir kısmını, OSGB””lerden hizmet alarak yerine getirebilir.
İşveren, işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanının tam süreli görevlendirilmesi gereken durumlarda İSGB kurar. Tam süreli işyeri hekimi görevlendirilen işyerlerinde, diğer sağlık personeli görevlendirilmesi zorunlu değildir.
***
OSGB””ler nasıl kurulacak
OSGB kurulabilmesi ve hizmet sunabilmesi için tam süreli iş sözleşmesiyle çalışan en az bir;
a) İşyeri hekimi,
b) İş güvenliği uzmanı,
c) Diğer sağlık personeli, istihdamı zorunludur.
OSGB””lerde tam süreli görevlendirilenler, başka bir OSGB””de veya işyerinde aynı unvanla veya bakanlıkça yetkilendirilen eğitim kurumlarında eğitici unvanıyla görev alamaz.
OSGB””ler, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin yürütülmesine ve personel sayısına yetecek asgari büyüklükte, işyeri hekimi tarafından kullanılmak üzere en az 10 metrekarelik bir muayene odası, 15 metrekarelik ilkyardım ve acil müdahale, 10 metrekarelik iş güvenliği uzmanı odaları ile 12 metrekarelik bekleme yeri, uygun büyüklükte arşiv odası ve en az bir tuvalet ve lavabodan oluşur.
OSGB””ler tapu kütüğüne işyeri olarak kayıtlı bölümleri hariç mesken olarak kullanılan çok katlı binalarda ve işyeri olarak kayıtlı olsa dahi bodrum katlarda kurulamaz. OSGB””lerin zemin katta veya müstakil binalarda kurulması esastır.
OSGB””lerde adres veya unvan değişikliği yapılması halinde 30 gün içinde yetki belgesinin yenilenmesi talebiyle genel müdürlüğe başvuru yapılır. Bu başvurular ilk başvuru işlemlerine tabidir.
Şirket ortaklarında değişiklik olması halinde, durum 30 gün içerisinde genel müdürlüğe bildirilir. Yeni şirket ortaklarının ilgili mevzuat hükümlerinde belirtilen şartlara uygun olmaması halinde durumun düzeltilmesi amacıyla genel müdürlükçe şirkete 30 gün süre verilir.
Kaynak : http://www.dunya.com/is-sagligi-ve-guvenliginde-onerilerimiz-var-150950yy.htm